Lótuszvirág Önismereti Műhely

Stresszoldás, képesség- és készségfejlesztés

KAPCSOLAT

 

Tihanyi Nóra

Stresszkezelési Konzultáns
Spirituális Utaztató

Numerológus
L
elki Segítő

 

 

Elérhetőség:

Tel.: 30/420-1073
Helyszín: Bp. XI. ker.
tihanyinora@freemail.hu


Lótuszvirág Önismereti Műhely a Facebookon
 

 

A One Brain története

 

 

 

Az 1960-as évek elején Dr. Georg Goodheardt amerikai kiropraktőr (csontkovács) dolgozta ki az izmok vizsgálatának és tesztelésének koncepcióját. A kiropraktikában a kiegyensúlyozatlanságot és a fájdalmat a csontokban diagnosztizálják és kezelik. Azt az izmot kezelik, amelyik görcsöl, vagy fáj. Goodheardt felfedezte, hogy a fájdalomért sokszor nem a görcsös izom, hanem annak ellenpárja a felelős, ugyanis minden izompárnak harmonikusan együtt kell dolgoznia. Ha az egyik izom megfeszül, a másiknak (az ellenpárnak) lazítania kell, hogy képes legyen a feszes izmot kompenzálni. Goodheardt alapvető felfedezése, hogy nem a görcsös izmot kell kezelni, hanem a gyenge ellenpárt kell aktivizálni, hogy elérjük az egyensúlyt, a fájdalommentességet, vagy a fájdalomcsillapítást. A vizsgálatnak ezt a módját Dr. Georg Goodheardt "applied kinesiology"-nak vagyis alkalmazott kineziológiának nevezte el.

 

Ő hozta elsőként összefüggésbe az egyes izmokat a különböző neurolimfatikus és neurovaszkuláris pontokkal, és 1970-ben a kínai orvoslásból ismert 12+2 fő meridiánnal. Kezdetben tehát a kineziológia kiropraktikai mesterség volt, és csak később, az izomtesztelés által nyert új dimenziót.

 

Goodheardt körül később kialakult egy kisebb szakmai csoport (David Walther, John F. Thie, Sheldon Deal), ami nagyban hozzájárult a kineziológia további fejlődéséhez.

 

John F. Thie 1973-ban jelentette meg laikusoknak szánt könyvét az alkalmazott kineziológiáról Gyógyító érintés címmel (Touch for Health), melyben a 48 izmot egységes rendszerbe ötvözte a meridiánokkal, szervekkel, hozzákapcsolva a neurolimfatikus és neurovaszkuláris pontokat.

 

Dr. Paul E. Dennison 1969-ben megnyitotta első, a gyermekek olvasását segítő oktatóközpontját. 1971-ben két iskolapszichológussal, Domannal és Delacatoval fejlesztette tovább módszerét, melyből létrehozta az EDU-kineziológiát (Brain Gym). Ez a módszer elsősorban a tanulási nehézségek feloldását, a látás, hallás, mozgáskoordináció összehangolását célozza.

 

A One Brain, vagy más néven Three in One Concepts, megalapítói Gordon Stokes, Daniel Whiteside és Candace Callaway. 1972 óta alakul és fejlődik a módszer, mely tartalmában integrált agyműködést jelent. Lényege, hogy stressz teszteléssel megkeresi azokat az életkorokat, ahol stressz hatására a két agyfélteke szétkapcsolt, és így nem tudtuk tudatosan megválasztani a reakciónkat, és a stressz oldásával lehetővé teszi, hogy az adott helyzetben más viselkedési formát válasszunk.

 

Magyarországra Carol Ann Hontz hozta el a módszert 1991-ben, ami 1997-óta hivatalosan elfogadott természetgyógyászati ágazatnak minősül.